NEUSCHWANSTEIN KASTÉLY

 Bizonyára sokaknak ismerősnek tűnhet ez a csodás németországi kastély, impozáns megjelenése, karcsú tornyai és kék teteje.
Erről az ismert amerikai filmes Walt Disney tehet,akit lenyűgözött a kastély szépsége,és aki erről mintázott több híres Disney kastélyt is filmjeiben.
A németországi Savariában található Neuschwanstein-kastélyban a Disney-változattal ellentétben  az a legjobb, hogy 100 százalékban valódi, és bármikor felfedezhetjük pazar szobáit és termeit - akárcsak a mesebeli Hamupipőke. Neuschwansteint a 19. század végén II. Lajos, Bajorország királya építtette. A vár megépítése gyermekkori álma volt. Összesen14 pazar helyiséget nézhetünk meg a kasélty falai között.
 A kastély az  Alpok lábánál, egy meredek domboldalon, egy érintetlen kis  hegyi tó mellett áll, így könnyen érthető, miért választotta ezt a gyönyörű helyet álmai kastélyának helyszínéül. Boldog gyermekkorát töltötte a környéken, mivel szülei a szomszédos Hohenschwangau kastélyt építették. Sajnos a király soha nem láthatta kastélya befejezését. mivel az építkezés közben meghalt. Egyesek szerint öngyilkosság, mások szerint gyilkosság történt - a király rejtélyes módon belefulladt egy tóba.

Hét héttel II. Ludwig király halála után Neuschwansteint 1886-ban nyitották meg a nagyközönség előtt. A félénk király azért építette a kastélyt, hogy elvonuljon a nyilvánosság elől – most menedéke tömegvonzóvá vált.

Neuschwanstein ma az egyik leglátogatottabb palota és palota Európában. Évente körülbelül 1,4 millió ember keresi fel „a mesekirály kastélyát”. Nyáron naponta átlagosan több mint 6000 látogató tolong a szobákban, amelyeket egyetlen lakosnak szántak. Ez – az alpesi éghajlattal és fényviszonyokkal együtt – jelentős terhelést jelent az értékes bútorokon és textíliákon, amelyek megőrzésén keményen dolgozunk.

Neuschwanstein idilli fekvése egyedülálló. Az alapozási területen azonban folyamatosan figyelni kell a mozgásokat, és újra és újra biztosítani kell a meredek sziklafalakat. A zord éghajlat a mészkő homlokzatokat is súlyosan károsítja, ami többszörösen felújítási munkákat igényel..