vilagutazok

 Ausztria +43 6764348642
  Usa         +1 213 805 5446

világutazók

Ibiza -a fehér sziget

Fedezzük fel Ibizát !


    IBIZA Katalánul ( EIVISSA )

Fővárosa Ibiza (Eivissa ),jelentősebb városai San Antonio és Santa Eulalia

Területe: 575 km², népessége 111 107 fő .

A Földközi tengeren fekszik a Baleári szigetcsoport részeként.

75 km-re keletre helyezkedik el az Ibériai-félszigettől, szemben a Costa Blancán található Deniával, 140 km-re délnyugatra Mallorca szigetétől és 3 km-re északra Formenterától. Földrajzi koordinátái 39° É, 1,4° K. Egyetlen folyója, a Santa Eulària, évek óta száraz.

Ibiza szigete öt tartományra van felosztva.

1. Eivissa/Ibiza  42.797 fő  11,14 km²  3.841,74 fő/km²

2 .Santa Eulària des Riu/Santa Eulalia del Río  26.724 fő  153,58 km²,  174,01 fő/km²

3 .Sant Antoni de Portmany/San Antonio Abad 18.366 fő  126,80 km²,  144,84 fő/km²

4 .Sant Josep de sa Talaia/San Jose de sa Talaia18.382 fő  159,38 km²,  115,33 fő/km²

5 .Sant Joan de Labritja/San Juan de Labritja4.838 fő   121,66 km²,  39,77fő/ km²

Összesen 111.107 fő

Mikor Utazzunk?

Ibizán a főszezon Júniustól-Októberig tart.Az úgynevezett hippikorszak óta sok külföldi turista keresi fel , szórakozóhelyei méltán világhírűek de csak az utóbbi húsz évben vált a világ egyik legnépszerűbb üdülőközpontjává.

A sziget szórakozóhelyei méltán világhírűek,tengerpartja csodaszép,strandjai rendezettek és tiszták,kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínálva a pihenni és szórakozni vágyóknak.

Ha napjainkban a világ bármely pontján az ember meghallja Ibiza nevét,szinte mindenkinek a féktelen bulizás ,a partik világa jut eszébe.

Ibiza mára a party világ fővárosának számít ,zenei trendeket teremt és öltözködési formákat alakít át.

Itt elviselik a hajnali hatkor részegen hazafelé tartó fiatalokat,a melegeket , a beszívottakat (bár erre nem szeretnénk buzdítani a kedves olvasót) , de hát ez is Ibiza a Party fővárosa. A legtöbb klub a fővárosban Ibiza városában található,vagy annak környékén a Playa Den Bossa-n,na meg San Antonioban.

Ibiza az elmúlt években azonban nem csak a bulizni vágyókat várja, a csendesebb , nyugodtabb nyaralásra vágyóknak is találunk itt megannyi lehetőséget.

 Ibizán járva érdemes megtekinteni az innen hajóval elérhető, döbbenetesen szép, és romlatlan Formentera szigetét, amelyet Európa egyik utolsó paradicsomának tartanak.

Ibiza óvárosa 1999 óta az UNESCO Világörökségének része , jellegzetes hófehérre festett középkori hangulatú házai és szűk utcácskái métán vonzzák a kirándulók ezreit évente.

Csodálatos fehér homokos tengerpartja pedig mindenki számára az  édenkert benyomását kelti és évről -évre milliók látogatják meg.

Ibiza időjárása

Az éves átlaghőmérséklet 21,9° C körül alakul. A legmelegebb hónap az augusztus, ilyenkor az átlag hőmérséklet 25,9° C, és csak nagyon ritkán megy a hőmérő higanyszála 30° C fölé. A legcsapadékosabb hónap az október (átlagosan 69 mm), de egész évben is kevesebb, mint 450 mm csapadék hullik. A szigeten a napsütéses órák száma több mint 2700. A tenger vízének hőmérséklete július, augusztus és szeptember hónapokban a legmagasabb (26° C), de még októberben is 24° C.


         Ibiza Legszebb strandjai • Ses Salines (Sant Josep de Sa Talaia)

 • Cala Llonga (Santa Eulária des Riu)

 • Cala de Sant Vicent (Sant Joan de Labritja)

 • Cala d’Hort (San Josep de Sa Talaia)

 • Cala Vadella (Sant Josep de Sa Talaia)

 • Cala Gracio (San Antonio)

 • Port de San Miguel (Sant Joan de Labritja)

 • Talamanca (Ibiza Town) – 930 méter hosszú és 30 méter széles homokos tengerpart, rengeteg lehetőséggel főként a vízi sportokat kedvelőknek.

 • Playa d’en Bossa (Ibiza Town) – 2700 méter hosszú és 30 méter széles homokos tengerpart, rengeteg szórakozási lehetőséggel.

 • Figueretas (Ibiza Town) – 400 méter hosszú és 20 méter széles homokos tengerpart, amely mentén nyaralók, apartmanok, és szállodák találhatók.

 •                 

                                                     Ibiza és környéke nevezetességei:

                             

 • Santa Maria d’Eivissa (székesegyház)

 • Dalt Vila (óváros – Old Town)

 • Es Culleram (barlangok – Culleram Caves)

 • Cova de Can Marca Puerto de San Miguel (barlangok – Can Marca Caves)

 • Punta Galera (ritkán látogatott durva sziklás strand)

 • Torre del Pirata (kalóz őrtorony – Pirate Tower)

 • Sa Pedrera (rejtett öböl – Atlantis)

 • Port d’Eivissa (kikötő – Port of Ibiza)

 • Parque de Natural Ses Salines d’Eivissa (természeti park – Ses Salines Natural Park)

 • Museu Arqueológic d’Eivissa i Formentera (régészeti múzeum – Museum of Archaeology)

 • Necrópolis Púnica del Puig des Molins (múzeum – Monographic Museum)

 • Columbus’s egg (műemlék – Kolumbusz tojása)

 • Punta Arabi (hippi piac – Hippy Market)

 • Es Cana (egykori halászfalu csodálatos homokos tengerparttal)

 • Es Vedrá (lakatlan sziget Ibiza nyugati partjától 2 km-re)

 • Formentera (sziget, Ibizától 4 km-re)

 •                                                             Induláskor
  Budapestről Ibizára jelenleg  közvetlen menetrend szerinti repülőjáratot 2016. június 18.-tól a Wizz Air üzemeltet. , de számos lehetőség van más 

fapados járatokat

 igénybe véve átszállással olcsón odajutni. Például a Ryanair, vagy az EasyJet fapadosaival, amelyek Bécsből indulnak.  A Ryanair, a Wizz Air és az EasyJet repülőgépei. Vagy akár madridi vagy barcelonai átszállással, pl. a Ryanair, a Vueling, vagy az Iberia Express gépeivel is Ibizára lehet repülni. Egy másik lehetőség Barcelonából hajóval jönni (7-9 órás út). A 

Balearia

 és a 

Trasmediterranea

 hajótársaságok indítanak kompokat, az oldalukon lehet foglalni, és ellenőrizni az indulási időpontokat és a menetrendet.

Megérkezéskor

 A reptérről

taxival, vagy tömegközlekedéssel lehet bejutni. Ha taxival mennénk, érdemes a hivatalos taxikat választani, még ha sorban is kell állni értük. A 10-es busz 4,30 EUR-s árért közlekedik a reptér és Ibiza város között. A 9-es busz a repülőtérről San Antonióba megy , a viteldíj 4 EUR. A 24-es busz a repteret San Eluariával és Cala Novával köti össze, a jegyár 4 EUR. A szigeten belüli közlekedéshez a 

buszmenetrend

 Ibizabus

 és a

 Horariobus

 oldalain található, vagy érdemes lehet autót bérelni.Az autóbérlésről külön találhattok menűpontot.

taxik

 30-40 EUR közötti árakon szállítják az utasokat a különböző városok között, 3-4 ember esetén, a kényelmet is figyelembe véve már jobban megérheti, mint buszozni. A hivatalos árak (2023-es adatok): alapdíj 3,65 EUR az utcán leintve, 4,95 EUR telefonon hívval. Viteldíj: 1,09 EUR/km 7:00-21:00 között, 1,33 EUR/km 21:00-7:00 között, valamint szombaton 15:00-től, vasárnap és ünnepnapokon egész nap. Repülőtéri és kikötői kiegészítő díj:)

Ibiza látványosságai

Az 

Es Vedra

 az első számú természeti látványosság Ibiza szigetén, kötelező látnivaló. A sziget délnyugati részénél lévő, hajóval elérhető kis sziklás sziget egy varázslatos, gyönyörű, békés hely, csodálatos kilátással. Érdemes egyik nap innen figyelni a naplementét, ami egyszerűen csodálatos, életem egyik legszebb naplementéjét láthattam a szikláról.

Ibiza fővárosát, az azonos nevű Ibizát, katalán nevén 

Eivissát

 tartják a sziget legcsodálatosabb településének. Itt minden egy helyen megtalálható, ami Ibizát világhírűvé tette. Élvezhetők a tenger hullámai, a simogató napsütés, az óváros sármja, és itt van a sziget egyik legpezsgőbb éjszakai élete, a város nyaranta mindig rendkívül zsúfolt, és igazán hangulatos. Eivissának strandja ugyan nincs, de a város határán kívül rögtön megkezdődnek a homokos partok. A 37 ezer lakosú fővárost a helyiek csak "Vila"-nak hívják. Eivissa települése két részből áll: az óvárosból (Dalt Villa), és a modern részből (Eixample).

Az óváros

 látványa lenyűgöző, ha csak bulizni is megyünk Ibizára, érdemes ide egy kirándulást tenni, és felmenni a csúcson található katedrálisig. Nagy élmény sétálni a szűk, meredek utcákon, és csodálni az ősi falakat, tornyokat, a tipikus mediterrán fehér házakat, vagy az elképesztő kilátást, és élvezni a békés hangulatot. Az óváros leghíresebb építészeti nevezetességei a katedrális és a városháza. Érdemes nem délután a legnagyobb hőségben felgyalogolni. Szintén nagyon hangulatos a város 

kikőtője

, amit az egyik este érdemes megtekinteni, átérezni annak pezsgését, csodálni a luxushajók látványát, nézni a kisebb- és nagyobb hajók érkezését. A főváros híres nevezetessége még a 

Necrópolis Puig des Molins

, az óváros dombja alatt elterülő, Kr. e. 7. század óta létező ősi temető, a történelem kedvelői számára ajánlott látványosság, melyet a 20. század elején kezdtek feltárni.

A fővárostól 10 km-re délnyugatra helyezkedik el két híres, felkapott strand, a homokos 

Platja de ses Cavallet

, és a szintén homokos 

Platja de ses Salines

, melynek közelében sólepárlók tekinthetők meg. Mindkét strandon engedélyezett a meztelen fürdőzés is.

A sziget fővárosánál sokkal nyugodtabb az Ibiza kikötőjétől mindössze 15 percre található 

Talamanca

. Igen népszerű hely, de itt nem olyan nagy a nyüzsgés. Széles, homokos tengerpartja remek kikapcsolódást kínál.


Playa d'en Bossa

 Ibiza egyik legnépszerűbb része, a főváros és a repülőtér között félúton található. Itt van a sziget leghosszabb strandja, amely remek vízisport-lehetőségeket kínál, és a település ad otthont a Space, és Ushuaia diszkóknak,

 , és viszonylag közel van a Pacha klub is. Fiataloknak ideális tehát, kisgyerekes családoknak nem ajánlott.

San Antonio

 (San Antoni) a főváros mellett a sziget másik legpezsgőbb éjszakai élettel rendelkező települése, híres klubjai:  Eden Ibiza Es Paradis, Ocean Beach. A sziget nyugati részén található. Meglehetősen népszerű a britek körében. San Antonio híres csodálatos napfelkeltéjéről. Öblét Európa egyik legszebbjének tartják. San Antoni azért is vonzó, mert innen Ibiza legszebb strandjai érhetők el. A sziget egyik legszebb, leghíresebb (de ezért sajnos mindig zsúfolt) strandja, a 

Cala Compte

 San Antonióból hajóval és busszal is elérhető. Egy másik gyönyörű strand a közelben a Cala Comptéval ellentétben békés, nem zsúfolt 

Cala Salada

. Ide csak autóval lehet eljutni. A 

Cala Bassa

 már elérhető busszal és hajóval ezért a Cala Comptéhoz hasonlóan zsúfolt, de gyönyörű part. 

A sziget harmadik legnagyobb üdülő-települése 

Santa Eularia

 a családok, és a csendesebb nyaralást keresők kedvelt helye. Homokos tengerpartja, és pálmafás promenádja igen szép. Ez a sziget egyik gasztronómiai és kulturális központja. Szép látnivalója az 52 m magas Puig de Missa dombon található 

Església de Puig de Missa templom

. Érdemes ide felkapaszkodni, a kilátás is elbűvölő.

A sziget keleti részén található 

Es Cana

 (Es Canar), ahol a híres hippi-piac található, szintén családbarát pihenést tesz lehetővé. Lehetőség van vízisportolásra is, Es Cana körül pedig gyönyörű, romlatlan strandok találhatók. Itt szinte alig vannak éjszakai klubok. Ibiza egyik különlegessége az itteni hippi piac. Es Cana településen, a Punta Arabi klubnál tartják szerdánként, 10-19 óra között. Az igen hangulatos piacon egzotikus batikokat, és egyéb hippikelléket lehet vásárolni a sziget hippijeitől.

Portinatx

 Ibiza legészakibb nyaralóközpontja. Kicsit kijjebb esik, itt megszállva szükség lesz autóbérlésre. De ezért is nyugodt, békés - amellett hogy egy gyönyörű hely, sokak szerint Ibiza legszebb üdülővárosa. Ahogy az előzőekből is kiderülhetett, tipikus családi, gyermekes családoknak megfelelő célpont, számottevő éjszakai élet nélkül. Strandjai lassan mélyülnek.

A turizmustól távol lévő kis falukban, mint 

Santa Ines

San Carlos

 San José,  vagy 

San Miguel

 pedig megismerhető az igazi, hamisíthatatlan, bájos, romantikus, "falusi" Ibiza.
Termék címe

Ez egy termékleírás. Ezt a területet arra használhatod, hogy bemutasd a termékedet. A termék előnyeire koncentrálj és mondd el, hogy a termék hogyan javít a vásárló életén. Természetes nyelvezetet és tónust használj az összetevők és az érték részletezésénél.

$199
 • Címke 1
 • Címke2
 • Címke 3

Cselekvésre való felhívás

Ez egy cselekvésre való felhívás. A szerkesztéshez egyszerűen csak jelöld ki a szöveget és helyettesítsd a saját tartalmaddal. A cselekvésre való felhívást arra használhatod, hogy megmutasd a látogatóid számára, mit kellene következőnek csinálniuk.