HÍREK

Hírek,érdekességek a turizmus világából

2024.03.24

A világ legcsodálatosabb tengerpartjai

A világon semmi sem hasonlítható egy gyönyörű tengerparthoz. Akár nyaralást, tökéletes Instagram-fotót, akár csak pihenést,nyugalmat keresel, a tengerpartra menni mindig remek ötlet. Európa leghíresebb strandjaitól Thaiföld és Ausztrália homokos strandjaiig ez a világ 10 legjobb strandja. 

A lista  természetesen szubjektív és számos ilyen listát találhasz még ,ahol teljesen más eredményeket fogsz találni.

Mi egy erre szakosodott honlap a Beachatlas értékelését vettük alapul,a kizárólag a világ strandjaival foglalkozó honlap ugyanis több szempont alapján rangsorolja a helyszíneket.

A természeti szépség, a megközelíthetőség,a biztonság,a vízminőség mind-mind fontos szempont volt a rangsoroláskor.

Ismerjük meg tehát a világ legszebb tengerparti strandjait.

Olvass tovább.....


2024.03.21

Fejlődő orosz-észak koreai turisztikai együttműködés 

Mostanság az orosz turisták nyugaton nemkívánatos vendégnek minősülnek így az oroszországi utazási irodák is kelet felé fordultak,a legújabb tervek szerint június elejétől már orosz turisták érkezhetnek az eddig szinte elszigetelt kommunista országba.Észak Korea kormánya is ösztönzi az orosz turistákat arra hogy utazási terveik közé most már felvegyék a keleti országot is.

Egy moszkvai székhelyű utazási iroda a KNDK hatóságaival együttműködve új túrákat kínál Észak-Koreába - közölte  az NK News , ezzel a második orosz cég lesz, amely idén utazókat visz az országba.

Ellina Aidinidu, a Project Phenjan ügynökség ügyvezető igazgatója szerdán közölte, hogy a vállalat megkapta az akkreditációt a KNDK hatóságaitól, és június 6-án és 11-én tervezi, hogy első turistacsoportjait Észak-Koreába viszi..

A szóvivő azt is megerősítette, hogy a Project Phenjan partnerkapcsolatban áll a Korea International Travel Company vállalattal, amelynek logója megtalálható az ügynökség honlapján.

Olvass tovább.....


2024.03.19

A világ 10 legőrültebb bungy jumping ugróhelye

Legyen szó hídról, gátról vagy toronyról: alig van olyan nyaralóhely, amely ne csábítana a bungee jump ugrásra. De hol élhetik át az adrenalinfüggők a leglátványosabb repülést a mélybe?

Gondolom már kitaláltátok,segítünk ebben nektek. Összeállítottuk nektek a tíz legőrültebb bungy jump ugróhelyet a világon.

Listánk elejére kívánkozik a Makaó-torony (Kína,Makaó)

Hongkong partjainál található a 338 méter magas Macau Tower, amelyet hivatalosan 2001. december 19-én nyitottak meg. A toronynak összesen öt kilátója van, és egy 360 fokos étteremnek is  otthont ad. 2006 óta az új-zélandi AJ Hackett a világ egyik legnagyobb erre szakosodott cége üzemelteti, és jelenleg ez számít a   világ legmagasabb bungee rendszerének. az ugrópont  233 méterrel a föld felett található és az ugrás utáni szabadesés nyolc másodpercig tart. Ez nem hangzik soknak, de a repülési szakaszban egy örökkévalóságnak tűnik. Akár 200 km/h-s végsebességgel zuhanhatunk a mélységbe.

Olvass tovább.....


2024.03.19

 Újra megépítik a Titanicot

 Titanic a tervek szerint ismét útnak indul. 

Egy ausztrál milliárdos bejelentette, hogy megépíti a Titanic másolatát, álmát a tervét már több mint egy évtizede dédelgeti.  

A tervek szerint 2027 júniusában indul első útjára Southamptonból (Egyesült Királyság) New Yorkba.

A 69 éves bányamágnás, Clive Palmer a Sydney-i Operaházban tartott sajtótájékoztatón jelentette be ambiciózus tervét.

Palmer 500 millió és egymilliárd ausztrál dollár közötti összeget  szeretne költeni, hogy megvalósítsa régóta dédelgetett álmát.

A dúsgazdag vállalkozó nem először mutatta be vízióját egy új Titanicról: már 2012-ben  is bejelentett egy projektet,azonban egyre több volt a késés, például a koronajárvány miatt,valamint elszámolási vitái is akadtak a projektben résztvevő kínai céggel.

Most azt igéri,hogy végig viszik a projektet és 2025-ben elkezdik a hajó építését,ami az eredetinek hű mása lesz.

2024.03.19

Nyugágy korlátozás Görögország strandjain

Görögország korlátozni fogja  a nyugágyak számát a strandokon. A kormány bejelentette, hogy a jövőben a strandok legalább 70 százalékának mentesnek kell lennie a napozóágyaktól.

A tömegturizmus túlkapásai elleni küzdelemben Görögország új törvényt fogadott el. Szigorúbb szabályokat ír elő a strandokon. A jövőben minden strand területének nagy részén nyugágyaktól mentesnek kell maradnia – írja a „Greek Reporter” hírportál .

A törvény a nyári szezon kezdete  előtt lép hatályba,és a kormány szigorúan ellenőrizni fogja annak betartását. Az új követelményekkel a hatóságok két célt szeretnének elérni: jobb hozzáférést a partokhoz illetve  nagyobb rendet,rendezettséget a strandokon.

Az elmúlt években egyre nagyobb probléma volt,hogy  a strandokat a szállodák és strandvállalkozások monopolizálták, korlátozva ezzel nyilvános hozzáférést az emberek számára.

Az új törvény azt is előírja, hogy a strandok legalább felének nyitva kell  maradnia a lakosság számára.


2024.03.19

Rekord hőhullám Brazíliában

Rio de Janeiro régióban az érzékelt hőmérséklet átlépte a 60 celsius fokos határt.

A brazil meteorológiai szolgálat szerint a metropoliszban, Rio Janeiróban vasárnap (helyi idő szerint) időnként 62 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A városvezetés ezért a mintegy hatmillió lakoshoz fordulva,felhívta az emberek figyelmét,hogy kerüljék a hosszan tartó napon való tartózkodást,valamint igyanak sok vízet. 

A meteorológiai szolgálat szerint 62,3 fokos hőmérsékletet mértek vasárnap a metropolisz nyugati részén fekvő Guaratiba negyedben, ahol főleg hatalmas nyomornegyedek találhatóak. Ez volt a legmagasabb mért hőmérséklet az ilyen rekordok 2014-es feljegyzése óta.

A Guaratiba régiónak van néhány földrajzi sajátossága, amelyek kedveznek a magas hőmérsékletnek és a magas páratartalomnak, különösen a reggeli órákban. A tenger közelsége miatt a régió levegője párás, és reggelente gyakran meleg északi szél fúj. Rio de Janeiróban vasárnap egyébként 42 fok volt a ténylegesen mért hőmérséklet.

2024.01.30

Márciustól újra repül Budapestről Kisinyovba a Wizz Air

Március 31-től hetente két alkalommal repül a Wizz Air,Moldova fővárosába Chisinau-ba. A Bîc folyó partján található Kisinyov (Chișinău) – vagy magyar nevén Kisjenő – a régió egyik kiemelt központja, állítólag a kontinens egyik legzöldebb városa.

Olvass tovább

2024.01.30

Elhalasztották a Sun Princess üdülőhajó első útját

Két héttel a Sun Princess tervezett premierútja előtt a hajózási társaság vészleállást hajtott végre. Mivel az új giga üdülőhajó nem készült el időben, ezért lemondta tervezett  nyitóútját. Az első utat február 8-ra tervezték barcelonai indulással.

Olvass tovább

2024.01.30

Ismerd meg a világ legnagyobb városát

Sanghaj, Peking és Hong Kong árnyékában szinte megbújik a kínai metropolisz, Chongqing (Csungking), a világ legnagyobb városa .

Egészen pontosan a világ legnagyobb területű városa...

Olvass tovább

2024.01.30

Az Air France nyártól az arizoniai Phoenix-be is repül

Az Air France légitársaság folytatja észak-amerikai kapcsolatainak bővítését. A nyári menetrend újdonsága az arizonai Phoenix. A franciák május 23-tól hetente háromszor repülnek az amerikai célállomásra Párizs-CDG-ről. 

Phoenix az Air France 17. célállomása az Egyesült Államokban és 24. Észak-Amerikában.


2024.01.26

Veszélyben a Zakynthosi turistalátványosság

Európa egyik legszebb strandja: Navagio Beach a görög Zakynthos szigetén található. A  szigeten található hajóroncs a Panagiotis csaknem 45 éve rozsdásodik ott. A sziget leghíresebb látványosságaként tartják számon. Most a görög újságok szerint a látványosság veszélyben van.

Több vihar következtében a roncs kettészakadt. Ahogy a videók is mutatják, a partszakasz jelentősen beszűkült, a víz egészen a roncsig zúdul, és a hajó nagy részét a  homok maga alá temette.

A sziget a görög kormánytól kér támogatást.

Olvass tovább

2024.01.26

Látványos Vizi-világ nyílik Göteborgban.

Évente mintegy hárommillió vendégével a göteborgi Liseberg Svédország leglátogatottabb úti célja és Európa egyik vezető vidámparkja.

2024 január végén a vidámpark újdonsággal bővül: megnyílik az „Oceana” vízi világa.

A 14 000 négyzetméteres összterületen kicsik és nagyok mindent élvezhetnek: a csendes homokos strandoktól a hullámmedencén át ,a hullámvasútig és négy hatalmas vízi csúszdáig. Az üzemeltetők évente akár 500 000 vendégre számítanak a vízi világban.

Olvass tovább

2024.01.26

Rotterdam a szörfözés mekkája lesz

 Az Urban Windsurfing ötlete Rotterdam városközpontjában körülbelül tíz éve született meg. A lakosság tiltakozása és a koronajárvány késleltette a projektet,de nemrég kaptuk a hírt,hogy a  nyáron megnyílik a RiF010, a régóta várt szörfparadicsom, közvetlenül a jól ismert vásárcsarnok mögött. 2024 júliusától a vízisportok szerelmesei birtokukba vehetik az új komplexumot.. Egy speciális installáció másfél méter magas hullámokat hoz létre, amelyeken a sport szerelmesei szörfözhetnek, raftingolhatnak és kajakozhatnak. A kezdők egy kisebb hullámon tehetik meg első kísérleteiket a szörfözéssel.

A RiF010 medencéjében lévő vizet kristálytiszta vízzé tisztítják, így búvároktatást is lehet  majd ott tartani.

Olvass tovább


2024.01.26

Az ausztráliai Port Douglas városa újra elérhető autópályán

Nem sokkal  a karácsony előtti áradások után Ausztrália északkeleti részén haladnak az újjáépítések – a Cook kapitány autópálya ismét járható.

Öt héttel az ausztráliai Cairns városát és a környező régiókat sújtó pusztító áradások után jó hír az utazók és a lakosok számára: a hétvégén újra megnyitották a forgalom előtt a Cairns és Port Douglas közötti Captain Cook autópályát.

A Captain Cook Highway – más néven a Great Barrier Reef Drive – nem csak a régió lakói számára fontos. A Cairns és Port Douglas közötti út szinte kötelező az Ausztráliába utazók számára.


Olvass tovább